Nyckeltal - Lönsamhet
Lönsamhet visar att bolaget har en hållbar affärsmodell och skapar värde för investerare!
Efter att vi har gått igenom de tre olika finansiella rapporter som bolagen rapporterar ska vi hoppa in på nyckeltal!
För att läsa de tidigare inläggen om hur man läser en resultaträkning, balansräkning och en kassaflödesanalys kan du klicka på länkarna nedan!
Ett viktigt nyckeltal för ett bolag är deras lönsamhet, den visar hur effektiva bolagen historiskt är på att använda sina resurser och gentemot sina konkurrenter. Men främst visar det att bolaget har en bevisad och hållbar affärsmodell. Utan lönsamhet skapar inte bolaget värde för investerare.
Lönsamhet är det ultimata målet med att driva ett bolag. Att bolaget ska kunna driva så mycket värde så att bolaget gör en vinst efter alla aktiviteter det har gjort för att leverera tjänsten eller varan. Gör man vinst visar man på att man adderar värden. Hög lönsamhet är bra men det är inte det enda viktiga, hög lönsamhet mot kapitalet är viktigare. Rekommenderar att kolla in detta inlägg Dupont analys. Hög lönsamhet kan också bjuda in mer konkurrens som gör att alla börjar slåss på pris och marginalerna minskar.
Nyckeltalen som visar lönsamheten på olika kapital är viktigare än marginalen i resultaträkningen, då de första visar vad du som investerare (den vars kapital ska avkasta) får ut långsiktigt.
För att citera Charlie Munger:
Over the long term, it's hard for a stock to earn a much better return than the business which underlies it earns. If the business earns 6% on capital over 40 years and you hold it for that 40 years, you're not going to make much different than a 6% return—even if you originally buy it at a huge discount.
Så äger du ett bolag länge, alltså minst 3 år kan du räkna med att avkastningen du får är liknande den avkastningen bolaget har på kapitalet. Så länge du inte betalar för mycket för bolaget.
Lönsamhet är viktigt av flera orsaker för en investerare och ett bolag. Vinst gör att man kan investera i verksamheten och fortsätta växa, men även ge tillbaka något till investerarna i form av utdelning eller aktieåterköp. Lönsamhet är en viktig komponent när man bedömer ett bolags kapitalallokering. Mer om det här Kapitalallokering: Den drivande kraften bakom företagstillväxt.
Låt oss hoppa in på nyckeltalen!
En stor skillnad i lönsamhetsnyckeltal kan ge indikation på hur balansräkningen är finansierad, vallgravar, skalbarhet, effektivitet i resursanvändande, hur stora investeringar är, och osv.
Lönsamhetsnyckeltalen kan ge enormt mycket information när man börjar kolla på dem i olika perspektiv och jämför de olika nyckeltalen med varandra.
Avkastning på eget kapital (Return on equity) [ROE]
Avkastning på eget kapital = Vinst / eget kapital
ROE är det avkastningsmått som visar hur mycket bolaget får ut i relation till det egna kapitalet. Om denna skiljer sig enormt ifrån ROA ska man kolla på hur mycket skulder bolaget har i sin finansiering. Det kan tyda på att bolaget har en väldigt hög skuldsättning och kan skapa problem framåt om räntor höjs eller bolaget går sämre, så avkastningen på eget kapital äts upp av räntor.
ROE är också det som är relevant för en aktieinvesterare att kolla på då det är avkastningen på det kapital som just den intressenten satt in i bolaget. Även så bör avkastningen på eget kapital överstiga investerarens avkastningskrav för att det ska vara värt för investeraren att investera.
Avkastning på sysselsatt kapital (Return on capital employed) [ROCE]
Avkastning på sysselsatt kapital = EBIT / (eget kapital + räntebärande skulder)
ROCE visar hur mycket avkastning man får av det faktiskt sysselsatta kapitalet, sysselsatt kapital definieras olika beroende på källa men jag definierar det som eget kapital och räntebärande skulder för att de är finansieringen för större tillgångar som företaget använder. Använder man bara skulder får man med såna saker som pensioner, vilket inte är så relevant i sammanhanget. Om ROCE skiljer sig mycket ifrån ROE så vet man att bolaget har en stor del långsiktiga skulder i sin balansräkning.
Avkastning på tillgångar (Return on assets) [ROA]
Avkastning på tillgångar = Vinst / tillgångar
ROA visar på avkastningen i förhållande till de totala tillgångarna, vilket visar hur bra bolaget är på att få ut värde ur sina tillgångar. Skiljer detta mått sig stort emot ROE betyder de att bolaget har mycket skulder.
Avkastning på investerat kapital (Return on invested capital) [ROIC]
Avkastning på investerat kapital = NOPAT* / (tillgångar - kassa)
ROIC visar på avkastningen i förhållande till det investerade kapitalet, vinsten i ROIC räknas från NOPAT. Detta nyckeltal visar på effektiviteten i de tillgångar som arbetar (tillgångar minus kassa) och NOPAT som inte tar hänsyn till finansieringskostnaderna. Detta är ett nyckeltal som är finansieringsneutralt, vilket gör att de inte påverkas beroende på om tillgångarna är finansierade via eget kapital eller skulder.
Bruttomarginal (Gross margin)
Bruttomarginal = (Omsättning - kostnad sålda varor eller tjänster) / Omsättning
Bruttomarginal visar hur mycket bolaget har i förhållande till omsättningen efter att man har betalt kostnaderna för att sälja varorna eller tjänsten. En hög bruttomarginal visar ofta på skalbarheten i en produkt eller tjänst.
EBITDA**-marginal (EBITDA margin)
EBITDA-marginal = EBITDA / Omsättningen
EBITDA-marginalen visar på hur mycket bolaget har kvar efter att alla kostnader är dragna förutom räntor, skatt, avskrivningar och nedskrivningar i förhållande till omsättningen. EBITDA är känt från Warren Buffett och Charlie Mungers som bullshit earnings, för att man justerar för att ta bort kostnaden av tillgångar. Vilket jag håller med är bullshit då det är de tillgångarna som driver det största värdet och varför skulle man då justera bort dessa tillgångars kostnader? Det finns ett tillfälle då det är vettigt och det är om bolaget har gått igenom en stor investeringsfas nyligen, vilket medför en hel del kostnader i D och A. Men då bara i jämförelse syfte inget annat.
EBIT***-marginal (EBIT margin)
EBIT-marginal = EBIT / Omsättning
EBIT-marginalen visar på hur mycket bolaget har kvar efter att alla kostnader är dragna förutom räntor och skatt i förhållande till omsättningen. EBIT-marginal är bra att titta på för att de är finansieringsneutralt och skatteneutralt, två bolag kan ha samma EBIT-marginal men helt olika vinst-marginal pga skattetrycket och hur bolagen finansierar sig skiljer sig åt.
EBT****-marginal (EBT margin)
EBT-marginal = EBT / Omsättning
EBT-marginal visar på hur mycket bolaget har kvar efter att alla kostnader är dragna förutom skatt i förhållande till omsättningen. EBT-marginal visar samma som EBIT-marginal fast bara ännu tydligare hur stor påverkan skatt har på bolagets vinst.
Vinstmarginal (Profit margin)
Vinstmarginal = Vinst / omsättning
Vinstmarginal visar hur mycket ett bolag har kvar efter att alla kostnader är dragna i förhållande till omsättningen. Vinstmarginalen är det lönsamhetsmått som är enskilt viktigast, det är detta som tillfaller ägarna i slutet av året och även det som finansierar ytterligare investeringar utan att ta in nytt kapital.
Summering
Lönsamhet är väldigt viktigt för ett bolag och lönsamhet visar sig på två sätt, gentemot omsättningen eller gentemot kapitalet. Båda är viktiga men lönsamheten mot kapital är viktigare för en investerare att studera då investerare vill ha avkastning på deras kapital. Lönsamhet visar att bolaget levererar värde och har en hållbar affärsmodell.
*NOPAT (Net Operating Profit After Taxes). Beräknas EBIT*(1-skatten).
**EBITDA (earnings before interest, taxes, depreciation and amortization) = vinsten före räntor, skatt, och avskrivningar. (Depreciation är avskrivningar på materiella tillgångar och amortization är avskrivningar på immateriella tillgångar)
***EBIT (Earnings before interest and taxes = Vinsten före ränta och skatt)
****EBT (Earnings before taxes = Vinsten före skatt)
Populära artiklar
10 Attribut hos en Fantastisk Investerare
Peter Lynchs checklista för att hitta 10-dubblerare