10 gratis eller billiga verktyg för att göra bättre analys
Spara tid och gör bättre analys med dessa verktyg
Du har hört det förut: "Data är det nya oljan." Därför är det viktigt att ha tillgång till de bästa finansiella databaserna och analysverktygen du kan få tag på. Detta är också en av de tre fördelarna du kan ha som investerare, läs mer om det i den tidigare artikeln.
Vanligtvis kostar en finansiell tjänst som Factset, Refinitiv eller Bloomberg över 25 000 dollar per år! Du behöver en god avkastning på investeringen för att kompensera för det. Men, lyckligtvis kan du hitta många gratis eller prisvärda finansiella webbplatser där ute. Nedan listar jag vad jag anser vara de 10 bästa finansiella verktygen för bättre finansiell analys; oroa dig inte, länkar tillhandahålls längst ner.
Börsdata fokuserar på grundläggande och teknisk analys av främst nordiska företag men har utökat sitt geografiska omfång för att inkludera USA, Kanada, Storbritannien, Tyskland, Frankrike, Spanien, Portugal, Italien, Schweiz, Belgien, Nederländerna, Polen och Japan. Det är mycket prisvärt och har en gratis version, deras premiumversion kostar mellan €10-€59.
Beroende på vilken version du har får du tillgång till olika datamängder och funktioner.
Till exempel:
En skärmbild där du kan skapa bevakningslistor och filtrera, exportera till CSV och Excel, de vanligaste räkenskaperna, räkenskaperna för nordiska och globala företag samt mini-diagram.
Rapportdata och räkenskaper som sträcker sig 10 till 20 år tillbaka i tiden.
PDF-rapport från den senaste rapporten och upp till 10 års historik.
Export av företagsdata för nordiska och globala företag med upp till 20 års historik.
Strategier för nordiska och globala aktier såsom Magic Formula, F-Score, Graham, Net-Nets, Canslim, Warren Buffett, Peter Lynch och några andra.
API-tjänster för Excel och tillägg för att bygga egna modeller. (Detta är mycket roligt för en Excel-ninja som jag)
Ägar- och insiderdata från Holdings.
Har samarbetat med Quartr och har konferenssamtal tillgängliga på plattformen.
Utöver allt detta är det 10 gånger mer användarvänligt än Bloomberg och Factset.
Quartr gör det möjligt för investerare att lyssna på konferenssamtal lika enkelt som om det vore en låt på Spotify. De har för närvarande över 6500+ företag på sin plattform, där du kan få tillgång till dessa företags kvartalsrapporter, årsstämmor och kapitalmarknadsdagar, inklusive presentationsbilder, transkriptioner, kvartalsrapport-PDF:er, pressmeddelanden och mycket mer.
Några funktioner som jag finner mycket användbara.
Estimat för nästa rapport och faktiska siffror jämfört med uppskattningarna så snart rapporten släpps.
Finansiell information och uppskattningar för tre år framåt (från S&P Global).
Värderingsmultiplar och framtida multiplar.
Intäktsuppdelningar (till exempel för Paradox Interactive ($PDX), intäkter per plattform och geografiskt område).
En upptäcktsida hjälper till att hitta nya företag som investeraren kan vara intresserad av.
Direktsända samtal direkt i appen. Istället för att själv behöva söka efter varje konferenssamtal.
Rapporter och kapitalmarknadspresentationer. Allt du behöver på ett ställe.
Transkript-sökning. Sök efter vad som helst i alla transkript eller i ett enskilt transkript med nyckelord. Nedan kan du se mitt sökresultat för AI i Alphabets Q4-konferenssamtal, där AI nämndes 23 gånger.
Appen är otroligt användarvänlig. Till exempel kan du hoppa direkt från den tråkiga ledningspresentationen till frågor och svar.
Dessutom kommer företaget från Sverige!
Finviz har många funktioner på sin webbplats, som företagssidor med finansiella data, KPI: er och nyckeltal, samt en nyhetsflöde. En allmän nyhetsfeed, en screener, kartor som enkelt visualiserar grupper baserade på olika sektorer för att se hur de rör sig i förhållande till varandra, en portfölj för att hålla koll på dina innehav, insiderinformation och många fler funktioner.
Jag skulle framhäva screenern som den bästa funktionen på sidan, den är lätt att använda och har många variabler att välja mellan, både på finansiell data, insiderinformation, teknisk data och så vidare.
Tikr har tre nivåer, varav en är gratis och de andra två kostar $15 respektive $30 per månad. Jag skulle säga att den gratis nivån ger högt värde till investerare, medan de två prenumerationerna är för de mer aktiva användarna som vill ha tillgång till prognoser mer än 2 år framåt. Tikr Terminal är mycket fokuserad på företagssidor och prognoser, samtidigt som den även innehåller samtalsöversättningar, offentliga rapporter och ägandeförhållanden.
Finbox är mycket elegant och fokuserad på att generera nya idéer och övervaka företag genom att använda watchlists. Funktionen för idéer har många färdiga strategier, som t.ex. Grundare-lett företagslista, Warren Buffets portfölj och Dividend Champions. Mycket användbart när investerare försöker hitta nya idéer att forska på.
Koyfin är mycket likt Finbox och Tikr, men har mycket mer sammanställd data. Jag brukar använda dess analytikfunktion för att titta på värde versus tillväxt och liknande för att få en förståelse för den större bilden av marknaderna. Det är också mycket användbart att ha dina egna instrumentpaneler eftersom du kan skapa olika sådana. Jag har en för watchlist och en för makro. Om du inte vill skapa din egen instrumentpanel finns det många förinställda instrumentpaneler under marknadsinstrumentpanelen, och de är av mycket hög kvalitet.
Rocket Financial är enkelt och har bara ett sökformulär där du anger vilket företag du vill titta på. Trots sin enkelhet ger det en bra översikt över finanserna, diagram, nyheter+arkiveringar, ägande, insiders och transaktioner. Utseendemässigt är det lite enklare än de andra, men jag tror att det kan passa många som vill ha en enkel sida att använda när de slår upp ett företag.
Whalewisdom är precis som det låter, visdom om valar, även kända som hedgefonder och andra institutioner. Det samlar in deras arkiveringar om hur portföljen ser ut och vad som har förändrats. Det finns en möjlighet till ett gratis konto som ger dig grundläggande information du behöver; prenumerationerna kostar $300 och $500 per år. Med prenumerationen får du tillgång till webbplatsen utan annonser, API-åtkomst, Excel-tillägg och andra funktioner. Samtidigt kan du med den gratis versionen se vad stora investerare som Warren Buffet har köpt och sålt sedan förra kvartalet. Det kan ge värdefulla insikter om vilka företag du bör äga och kan ge en signal om att forska mer när en stor investerare säljer sina aktier.
Jag samlar ihop Yahoo Finance och Google Finance eftersom de är så lika. Båda sidorna ger en snabb översikt över ett företag, en förklaring av vad företaget gör och en bra nyhetsflöde. Dessutom visas aktiepriser i för- och efterhandel, vilket inte alltid finns på svenska nätmäklarsidor. För att lägga till detta har Google mycket praktiska formler i Google Sheets för att automatiskt tillhandahålla data.
Aswath Damodaran’s hemsida
Dekanus för värderingar har mycket resurser på sin webbplats, vilket är användbart för alla. Ta en titt! Jag uppdaterar mina egna Excel-modeller med data från hans webbplats; det är en slags tradition att göra det när ett nytt år börjar. Missa inte det!
Links
Tack för du har läst hela vägen hit! Vill du få flera färska artiklar i din epost inkorg prenumera nedan!
Grym lista! Tack!