Kassa och Kassaflöde är något som är vitalt för bolag men pratas alldeles för sällan om, orsakerna kan vara många t.ex. inget marknaden fokuserar på (vinst ligger oftast i fokus), svårt att tyda och förstå, inget som bolag lägger guidens för, och säkert en del andra orsaker jag inte kommer på just nu. Men kassan och kassaflödet är viktigt för ett bolag, jag skulle vilja säga vitalt.
Kanske inte för avkastningen men för bolagets fortlevnad och för att fortsatta investera. Kassa är de tillgångar som är mest likvida i ett bolag, vanligast pengar på ett bankkonto. Det som används för att köpa andra bolag, betala leverantörsskulder, och göra investeringar i bolaget.
Kassaflödet berättar om hur mycket likvida medel blir kvar i bolaget efter alla kassaflödespåverkande transaktioner har hänt, om kassaflödet är högt i relation till omsättningen (basen för kassaflödet) så säger det mycket om att hur kapitalintensiv en verksamhet är. I övrigt kan man också som första check hur mycket det skiljer sig mellan kassaflödet och vinsten för att få ett hum om det har gjorts mycket justeringar eller inte.
Olika kassaflöden
Kassaflöde är inte som när man tänker plus och minus för då brukar man tänka bra och dåligt, men det handlar om vad som ökar på kassan mer än om det är bra eller dåligt. Som t.ex. så är det positivt för kassaflödet att öka på leverantörsskulderna och sänka kundfordringarna, detta kan låta konstigt då ökade leverantörsskulder skulle tyda på betalningssvårigheter. Men det är så kassaflödet beter sig och är inte alltid helt logiskt mot andra indikationer man har i bolaget. (Just pga denna samband med kassaflöde bolag kan hålla in betalningar och pressa fram betalningar från kunder för att förbättra på bolagets kassaflöde)
Operativt kassaflöde - detta är kassaflödet som kommer från resultaträkningen där av operativt kassaflöde.
Kassaflöde från investeringsverksamheten - detta är kassaflödet från investeringsverksamheten och vilket innefattar t.ex. investeringar i maskiner, bolagsköp, avskrivningar av materiella och immateriella tillgångar men även nedskrivningar.
Fritt kassaflöde - Operativt kassaflöde + kassaflöde från investeringsverksamheten. Fritt kassaflöde visar hur mycket kassan fylls på från verksamheten oberoende av finansieringsverksamheten.
Kassaflöde från finansieringsverksamheten - kassaflödet från finansieringsverksamheten innefattar t.ex. emissioner, upptagna lån, amorteringar på lån och utdelningar. Detta kassaflöde är i princip bara positivt när man har finansierat sig.
Årets kassaflöde - är summan av alla dessa kassaflöden med justering för valutaeffekter.
För att läsa mer om kassaflöden läs Kassaflödesanalys: Cash(flow) is king!
Många kolla på fritt kassaflöde och inte årets kassaflöde fast det är kassaflödet till firman är det som landar i kassan, orsaken är att man vill kolla på kassaflödet som genereras oberoende av hur bolaget finansieras. Om du ska jämföra två bolag oberoende av hur skuldsättningen ser ut ska man använda fritt kassaflöde, det är för att man ska kunna jämföra två bolag så jämförbart som möjligt. Själva finansieringen av bolaget kan ändras relativt fort, men det är fortfarande relevant när man synar ett bolag. Sen kan kassaflöde från finansieringsverksamheten vara mer volatilt pga nyemissioner, obligationsemissioner, och andra finansieringsaktiviteter som oftast är mer punktinsatser än att det sker löpande.
Låt oss gå in på nyckeltalen!
Kassakonverteringskvoten är ett mått som avslöjar hur effektivt en företag omvandlar sin EBITDA (resultat före räntor, skatter, avskrivningar och amorteringar) till faktiskt operativt kassaflöde. Den ger oss en indikation på hur stor andel av EBITDA som faktiskt realiseras som kassaflöde. Om kassakonverteringskvoten är exceptionellt låg, exempelvis under 80%, så kan det vara nödvändigt att närmare analysera varför en så stor del av EBITDA inte omvandlas till kassaflöde. Detta kan vara ett tecken på potentiella problem i företagets ekonomi som kräver närmare granskning och åtgärder för att förstå och åtgärda eventuella ineffektiviteter i kassaflödesprocessen.
Kassakonverteringskvot (Cash conversion ratio)
Kassakonverteringskvot = Operativt kassaflöde / EBITDA
Kassa-till-tillgångar-kvoten är en indikator på förhållandet mellan företagets kassa och dess totala tillgångar. En hög kassakvot tyder på att företaget har betydande likvida medel i förhållande till sina tillgångar, medan en låg kassakvot antyder att det kan finnas behov av investeringar, såsom förvärv eller att företaget kan behöva finansiera sig på kort sikt. Denna kvot ger värdefull insikt i företagets likviditet och dess kapacitet att möta framtida investerings- och finansieringsbehov.
Kassa-till-tillgångar-kvoten (Cash to asset ratio)
Kassa-till-tillgångar-kvot = Kassa / Tillgångar
Kassatillväxt är en indikator på den ökning i företagets kassa som har inträffat jämfört med en tidigare period.
Kassatillväxt (Cash growth)
Kassatillväxt = (Kassa nuvarande period - Kassa föregående period) / Kassa föregående period
Liknande de olika avkastning på kapitalet kan det vara relevant att kolla på kassaflödet mot olika kapital. Jag har utvecklat några ovanliga nyckeltal för att belysa bolagets effektivitet när det gäller att generera kassaflöde i förhållande till olika aspekter av bolaget, såsom tillgångar eller omsättning. Dessa nyckeltal ger en alternativ och djupare insikt i bolagets förmåga att hantera sin kassa och dess relation till andra viktiga mått. Vi kommer använda det fria kassaflödet för dessa. Fritt kassaflöde är relevant att titta på för det visar hur mycket bolaget har generat i kassaflöde innan de har gjort några finansieringsaktiviteter. Så som utdelning, aktieåterköp, emission, amortering på lån eller liknande.
Fritt kassaflöde mot sysselsatt kapital är relevant att kolla på för då förstår man hur mycket man får ut av de sysselsatta kapitalet.
Fritt kassaflöde på sysselsatt kapital
Fritt kassaflöde på sysselsatt kapital = Fritt kassaflöde / (eget kapital + räntebärande skulder)
Fritt kassaflöde på sysselsatt kapital visar hur effektiv bolaget är att generera den fria kassaflödet i relation till det sysselsatta kapitalet.
Fritt kassaflöde på totala tillgångar
Fritt kassaflöde på totala tillgångar = Fritt kassaflöde / totala tillgångar
Fritt kassaflöde på totala tillgångar visar hur effektiv bolaget är att generera den fria kassaflödet i relation till det totala tillgångarna.
Fritt kassaflöde på investerat kapital
Fritt kassaflöde på investerat kapital = Fritt kassaflöde / (tillgångar - kassa)
Fritt kassaflöde på investerat kapital visar hur effektiv bolaget är att generera den fria kassaflödet i relation till det investerade kapitalet.
Fritt kassaflöde på eget kapital
Fritt kassaflöde på eget kapital = Fritt kassaflöde / (tillgångar - kassa)
Fritt kassaflöde på investerat kapital visar hur effektiv bolaget är att generera den fria kassaflödet i relation till det investerade kapitalet.
Summering
Kassaflöde är svårt att greppa och man behöver förstå kassaflödesanalysen i bolagens rapporter för att kunna ta till sig nyckeltalen till fullo, man kan dra lite genvägar i förklarandet som jag har gjort här men man bör jobba med bolagets kassaflödesanalys för att öka sin förståelse från grunden. Det finns inga genvägar.
Populära artiklar
10 Attribut hos en Fantastisk Investerare
Peter Lynchs checklista för att hitta 10-dubblerare