

Discover more from Investacus
Efter en pandemi, fått COVID fyra gånger och en hel del annat som har hänt i mitt liv så jag äntligen tillbaka i dojon. Det var till och med läger i helgen, huvudinstruktören var en 80-årig japan som flög in så lite coolt är det.
Varför skriver jag om detta? Utöver att jag älskar kampsport och Japan, så ser jag många färdigheter inom kampsport som kan appliceras på investeringar. Idrott har överlag rätt mycket likheter med investeringar, kanske därför många idrottare är bra investerare.
Men det jag ville komma till är att kampsport har för mig väldigt mycket likheter med investeringar. I
Syftet med denna artikel är att visa att investeringar är inte så mycket konstigare än något annat man kan ta sig an för att bli bra på. Då jag hör väldigt många vara rädd för att komma igång, så jag vill avdramatisera investeringar.
Detta är de likheter jag ser mellan kampsport och investeringar, många av likheterna kan appliceras på andra sporter.
Långsiktighet - För att bli bra på något behöver man ha ett perspektiv som är långsiktigt. Att tror att man kan komma in på mattan och vara lika duktig som svart bälten är bara en barndomsdröm som man fått någon dålig film. Samma gäller med investeringar! Du kan inte sätta dig och tjäna pengar som Bradley Cooper i “Limitless”, även om du tar ett magiskt piller. Se investeringar på 3 till 5 år. Vill du handla enskilda aktier så ska du räkna med att göra förlust första året. Jag var själv ned 60% första året.
Fokus - Nu menar jag inte i portföljen, utan att man jobbar fokuserat på att bli bättre. Man är vaken och uppmärksam när man väl lägger tid på kampsporten. Att man gör saker med en intention och ser till att fokusera på rätt saker. Det gör att man kan utvecklas 10 gånger snabbare än någon som bara slentriant gör det man tror man måste göra.
Träning - Man måste underkasta sig massor utav år för att nå svart bälte, även när man har nått svart bälte då har man massor utav år kvar för att nå högsta nivån inom svarta bälten. Som med kampsport är investeringar ett evigt lärande, man blir aldrig fullärd.
Distans - I en närkampssituation måste man ha rätt distans till sin angripare för att antingen kunna undvika den och fly eller för att undvika att hamna i ett sämre läge som på marken med angriparen över sig. Samma med aktier så måste man ha en distans mot aktierna och pengarna så man inte sveps med och börjar sätta ett värde på sig själv baserat på portföljens avkastning. Brottas man med aktierna varje dag så kan det snabbt spinna ur kontroll.
Ha koll på känslorna - På tal om att spinna ur kontroll. Att ha kolla på känslorna är enormt viktigt i både kampsport och i investeringar.
Ett citat jag älskar på ämnet säger egentligen allt.
“Your mind is like this water my friend, when it is agitated it becomes difficult to see, but if you allow it to settle, the answer becomes clear.”
Och vart kommer citatet ifrån? Mina Disney-vänner vet att det är mästare Oogway från Kung-fu Panda.
Utveckling - Frustration kan komma från att man inte utvecklas linjärt. Man tycker man lägger in mer och mer ansträngning, men ändå så kommer inte utvecklingen man önskar. Man måste lära sig att gilla och lita på processen för att utvecklingen kommer stokastiskt och ofta i klumpar, inte konsekvent och kontinuerligt. Som bilderna nedan visar
Bedöma människor - I träning och skarp situation är det viktigt att kunna bedöma personen framför en. Som Sun Tzu sa i Art of War.
“If you know the enemy and know yourself, you need not fear the result of a hundred battles. If you know yourself but not the enemy, for every victory gained you will also suffer a defeat. If you know neither the enemy nor yourself, you will succumb in every battle.”
Sun Tzu, Art of War
Bland mina största misstag är att missbedöma människor i ledande befattning i de bolag jag har investerat i, gäller både noterade och onoterade bolag. Problemet med investeringar är att det finns inga klara fiender om vi refererar tillbaka till citatet, ofta visar det sig för sent vilka som är fienderna.
Beslut i stressade situationer - Kampsport och investeringar handlar om att ta beslut och ibland i stressande situationer. När man hamnar i ett strypgrepp så gäller det att veta direkt vad man ska göra för att ta sig ur, annars så är det kört. Jag delar in beslut i tre segment gällande hastigheten på beslutet.
Medvetna uträknade beslut
Medvetna intränade beslut
Omedvetna intränade beslut
De första är de besluten du resonerar dig fram till. De andra är beslut som är medvetna och intränade, tänk såndant som är mer rutinmässiga. Sista besluten är såna som du gör helt omedvetet fast du har tränat in dem. I investeringar så är 1 och 2 dom man jobbar med, medans nummer 3 är något man jobbar upp och tränar flera gånger för att man snabbt ska kunna reagera i en situation där man behöver det. Tänk t.ex. ett överfall.
Summering
Som sagt finns det enormt mycket likheter mellan kampsport och investeringar, eller man kan säga att det gäller alla typer av hobbys där man bygger upp en färdighet. Skulle kunna lägga in de flesta typer av sporter och det skulle funka lika bra. Dock skulle jag vilja säga att kampsport har en applikation i verkliga världen som många andra sporter inte har, här blir det lite mer edgy jämfört med till exempel fotboll, handboll, golf, eller (gud förbjude) padel.
Tar du inspiration från andra delar i ditt liv till investeringar? i så fall berätta gärna från vad!
Avkastning på dig!
Populära artiklar
10 Attribut hos en Fantastisk Investerare
Peter Lynchs checklista för att hitta 10-dubblerare