Vad utdelningar är för mig
Hur jag ser på utdelningar i allmänhet, på kortsiktigt och långsiktigt, även hur en utdelningsstrategi funkar.
Allmänt
För mig har utdelningar ett starkt signalvärde på att bolaget generar vinst och kassaflöden som överstiger investeringsbehovet i verksamheten, att verksamheten överpresterar mot hur mycket vinst och kassaflöde som behövs för att finansiera verksamheten en överskådlig tid fram över. En hög utdelningsandel (utdelningen/vinst) visar att bolaget inte behöver finansiera sin verksamhet med föregående års vinst, vilket kan tolkas bra och dåligt. Ett sätt att tolka de är att bolaget inte investerar i verksamheten för att de inte kommer genera mer intäkter(med andra ord investeringen kommer inte avkasta lika mycket som det interna avkastningskravet) och ingen mer tillväxt för bolaget; de andra sättet att tolka detta på är att bolaget behöver inte investera mer i verksamheten för att bolaget ska fortsätta ha samma tillväxt, marginaler och kvalitet på deras produkt/tjänst.
Den senare är så klart den att föredra, men de kan man inte vet om man inte lär känna bolaget. Där kommer du/jag som investerare in och gör en analys om utdelningen kan bestå. Här kan utdelningshistoriken ge väldigt bra fingervisning om hur bolaget har klarat sig, lite så att bolag som är bra kommer fortsätta att vara bra.
Kortsiktigt
Jag vill bara trycka på att detta syftar på utdelningar på ett års sikt eller kortare tid. Förväxla de inte med var jag anser att de är på långsiktig eller med tillfällen då praktiken inte stämmer överens med teorin(som när ett bolag går ner mindre i kurs dagen då aktien handlas utan rätt till utdelning än vad utdelningen är).
En utdelning är en utskiftning av värde från bolaget till aktieägares fickor, så om man köper ett bolag med ett värde av 100 kr och bolaget delar ut 5 kr. Så kommer du enligt teorin ha 95 kr kvar i värde i aktie och 5 kr på kontot, men fortfarande 100 kr totalt. Om du inte räknar med att du har aktien på en värdepappersdepå för då har du 3,5 kr på kontot och 95 kr i aktievärde, för att 1,5 kr (30 %) av utdelningen har skattmasen tagit.
För mig att köpa aktier på kortsiktigt är ett nollsummespel, för att du kommer alltid ha samma värde totalt även om de kan vara uppdelat mellan pengar på kontot och aktievärdet. Nu vet jag att de finns tillfällen då aktier inte har gått ner lika mycket som utdelningen eller ens gått ner något alls, men de finns också de som går ner mer än vad utdelningen är dagen då aktien handlas utan rätt till utdelning.
På kortsiktig brukar jag själv hålla koll på aktier jag är intresserad av under ex-dagen i fall de går ner mer än själva utdelningen och köpa aktien, då ska jag tillägga att jag tänker in hur den marknaden går under dagen i fall de skulle vara marknaden själv som gör att aktien går ner de där lilla extra.
Så att köpa aktien för att få utdelningen på en horisont av ett år är ett nollsummespel, men köptillfälle kan uppstå dagen då aktier handlas utan rätt till utdelning.
Långsiktigt
Här kommer utdelningars underbara sida fram som verkligen gör sig till känna på lång sikt, ju längre tid desto bättre.
En sak som verkligen underskattas när man kollar på aktier är deras totalavkastning, alltså aktiekursen + utdelningen. Om man kollar på bolag i ett längre perspektiv så står utdelningar för en mycket stor del av hela avkastningen i både enskilda aktier och av index. Så kolla på aktier som har utdelningar och har delat ut länge men gått som sina peers enligt aktiekursen så kan jag lova dig att den aktien har utklassat sina peers. Därför tycker jag att fokusera på utdelning har en edge som många missar i marknaden, för att de står inte med i alla aktiekurser.
Hur en utdelningsstrategi funkar
Utdelningar kombinerat med återinvestering och tid skapar en avkastning över tid som är svårslagen, i fall man om man hittar bra bolag som bibehåller utdelningen eller till och med kan öka utdelningen år efter år.
Utdelningar funkar lite som ett fruktträd.
Först planterar man trädet (första investeringen)
Sen ger trädet frukt (utdelning) som gör att man kan plantera mer träd (återinvestering)
Vilket ger mer frukt (utdelning) och de första trädet växer också och ger ännu mer frukt (ökad utdelning).
Så håller de på och rullar på som en snöboll så länge man återinvesterar utdelningen eller utdelningen ökar år efter år, får man fart på utdelningarna och utdelningstillväxten så blir utvecklingen enorm.
Plantera ditt egna utdelningsträd och se hur utdelningen växer år efter år!
Kommentera, gilla och kritisera!