Investment Cases är mitt nyhetsbrev med aktieanalyser. Vad innebär det, undrar du?
Varje helg skickar jag en veckosammanfattning av de viktigaste nyheterna från den gångna veckan som påverkar de bredare finansmarknaderna och de sektorer jag kommer att följa (Fintech, Cybersäkerhet, Gambling, Gaming och andra hög kvalitativa teknikföretag).
Två gånger i månaden gör jag en analys på ett företag som jag följer. Det kan vara antingen om ett nytt företag eller en uppdaterad analys av ett företag som behöver uppdateras; jag kommer inte att uppdatera bara för att uppdatera.
Analyserna i Investment Cases kommer att fokusera på människorna bakom, affärsmodellen, marknaden och siffrorna. Ibland när jag läser analyser känns det som att över 40 sidor finns där bara för att göra rapporten längre. Istället kommer analyserna i Investment Cases att fokusera på att plocka ut de viktigaste sakerna med företaget, utvärdera personerna som driver verksamheten, förstå värdedrivarna i affärsmodellen och i fall de har en vallgrav, få en uppfattning om marknadspositionen och marknadens tillväxt, och bedöma vad som är fair value för bolaget.
Jag tycker att analyssektorn för aktier är bristfällig, åtminstone i Sverige. De flesta analyser som är ute i marknaden är betalda av bolaget som blir analyserat, vilket inte skapar vad jag tror de bästa analyserna för läsare.
Det finns tre aktörer:
Traditionell analys är låst för dem som inte kan betala stora summor pengar. (Tänk Carnegie, storbankerna, osv)
Betald uppdragsanalys där ett företag betalar för att få det undersökt. Här är det svårt att vara oberoende och incitamentstrukturen kan inte producera den bästa analysen för läsarna.
Redaktionella analyser av olika finanstidningar. Deras analyser är ofta kortfattade och värderingsdiskussionen ytlig. Dessutom följer de inte upp till den grad jag själv skulle vilja läsa.
En fjärde aktör håller på att växa fram, jag kallar det för den individuella oberoende aktieanalytikern. De jobbar inte på en stor redatione eller investment bank och har ingen koppling till de företag de analyserar på något annat sätt än via analysen. De analyserar företagen för sin egen skull och delar sedan insikterna med sin publik. De kan även kallas innehållsskapande investerare.
Det finns även ett problem med skin in the game inom analys, vi ställer frågan varför äger inte styrelsen eller ledningen aktier i bolaget? Varför ställer vi inte den fråga till den som skriver en analys?
Jämfört med en investment bank kommer Investment Cases bara ha jäv situationen att jag eventuellt äger aktier. Medans investment banker:
Får betalt av bolagen för att göra analysen
Vill göra emission med bolaget
Vill vara med i M&A transaktioner med bolaget
Analytikern kan få jobb hos bolaget som IR
Detta skapar så många incitament att inte skriva den bästa analysen för läsaren. Negativa analyser kan kosta mycket för en investment bank.
Detta nyhetsbrev har en mycket bättre situation med intressen som är bättre i linje med läsarnas; enda risken här är så kallad "pump-and-dump", jag tror inte det kommer vara ett problem då min horisont i de flesta case kommer att vara 1-3 år. Men för att undvika det ska jag försöka vara så transparant som möjligt och ha regler runt min egna handel i de case jag skriver om. Jag har träffat många analytiker, flera som jag aldrig skulle lyssna på personligen. Många av dom har heller aldrig ägt en aktie, ungefär som att lyssna på råd om gymmet från någon som aldrig varit på gymmet.
Hur är jag transparent?
Jag kommer att dela min noterade portfölj här på hemsidan och uppdatera när jag senast har gjort ett köp eller sälj i ett bolag som jag täcker här. Jag kommer så klart även att redogöra om jag äger aktier i bolaget jag analyserar eller inte. Givetvis kommer jag inte handla i motsatt riktning mot analysen, det skulle vara pump and dump vilket är olagligt.
Vad är målet med detta nyhetsbrev?
Målet är att leverera analys och information om intressanta techbolag som är koncis, skin in the game med analysen, och oberoende från bolagspåverkan. Det är den typen av analys som jag alltid velat göra när jag arbetade som aktieanalytiker. Nyhetsbrevet har en inriktning mot högkvalitativa företag med hållbar tillväxt och bolag inom tekniksektorn, särskilt inom subsektrorerna fintech, cybersäkerhet, gaming, och gambling. Något som jag tycker saknas i all börsmedia som skrivs.
För att få en uppfattning om vilken typ av företag det kan komma analyser på:
Andra företag kommer också att presenteras i nyhetsbrevet baserat på vad jag tycker är intressant.
Det är också viktigt att förstå att målet inte är att hitta varje företag som jag analyserar som köpvärt (detta kommer aldrig att vara en rekommendation, eftersom jag inte känner till din personliga ekonomi och finansiella mål). Min tro är att ett företags värde är ganska konsekvent och priset fluktuerar. Jag tror att fokus måste ligga på kvaliteten och därför är det viktigt att göra hemläxan innan man utnyttjar MrMarket (syftande på den volatila marknaden) i högkvalitativa företag.
Varför signa upp sig på MITT nyhetsbrevet?
Jag har över ett decenniums erfarenhet som investerare. Jobbat som business controller, aktieanalytiker på en av Sveriges största analysavdelningar, som frilansande analytiker, och inom redovisning på en handfull bolag. Jag har erfarenhet av att analysera bolag inifrån, utifrån och efter 12+ år har jag lärt mig ett och annat.
Min avkastning har varit bra och jag skulle vilja säga vilken avkastning jag har haft från start till nu, men jag vet inte vad den är då jag har sålt av portföljen vid två tillfällen för att köpa in mig i onoterade bolag och för att köpa bostad. Så jag kan inte räkna ut vad avkastningen är sedan start. Innan jag sålde av portföljen 2019 hade jag en CAGR på 15% per år under 4 års tid. Säger något men inte allt och förhoppningsvis bevisar jag mig mest genom kommande analyser.
Pris
Priset jag tänker mig är en lunch per månad. Skulle det vara rimligt att bjuda mig på lunch en gång i månaden i utbyte mot två företagsanalyser och fyra veckovisa nyhetsbrev?
För att vara mer exakt, 140 kr (12 euro) per månad och för ett helt år 1390 kr (120 euro). Jag vill inte att det ska vara för dyrt. Ett bra case kan betala hela årsavgiften väldigt fort.
Min tanke är att nyhetsbrevet kommer att vara gratis året ut och sedan kommer jag att göra att vissa delar kommer att kosta. Detta ger dig som läsare möjlighet att utvärdera om det är tillräckligt bra samtidigt som det blir lättare för mig att få spridning då det inte ligger bakom en betalvägg.
Som Charlie Munger sagt
I read Barron's for 50 years. In 50 years I found one investment opportunity in Barron's out of which I made about $80 million with almost no risk.
Hoppas inte det ska ta 50 år för mig att generera en bra ide men ändå.
Jag vet att det finns många fantastiska investerare där ute som delar med sig av sina analyser och sina åsikter om saker och jag tycker att det är fantastiskt. Men för att kunna ägna den tid och energi åt nyhetsbrevet jag vill skapa har jag en hel del saker jag vill utveckla och komplettera nyhetsbrevet med, som videor och poddar till exempel.
Kommentera gärna vad du tycker!
PAQ (Presumed Asked Questions)
Varför ska det kosta överhuvudtaget?
Kan redan nu säga att jag har tänkt på att göra nyhetsbrevet helt gratis, men då måste jag spendera mer tid på att jaga sponsorer och få reklam till nyhetsbrevet än att fokusera på bra innehåll och analyser. Därför lägger jag hellre tid på innehållet och tar betalt för nyhetsbrevet.
Kan du inte leva på dina investeringar?
Nej, jag kan inte leva på mina investeringar. De är väldigt få som kan göra det, helst som är runt 30 år. För att nå ditt behövs ett enormt högt kapital. Tänker man även in bostad osv. finns det risk att det behöver bindas upp i en fastighet den dagen jag och sambon flyttar till något större. Så snälla kan vi bara lägga ner det här om att tillräckligt bra investerare borde kunna leva på sina investeringar.