IFRS 16 - Kanske det viktigaste i årets Q1or
Om du mot förmodan har missat att det har varit en diskussion på twitter om IFRS 16, eller bara helt ignorerat detta för att IFRS 16 säger dig ingenting! Så tycker jag verkligen du ska läsa detta inlägg, medans för dig som har hört talas om det men inte riktigt förstått vad det innebär bör också läsa detta för jag ska försöka förklara så pedagogiskt som möjligt vilka implikationer IFRS 16 har. Medans du som vet hur IFRS 16 påverkar så kan du skippa detta inlägg och räkna ut effekterna av den på dina bolag istället. Låt oss börja med lite bakgrund. IFRS eller International Financial Reporting Standards som det egentligen står för är det nya sättet som bolag till en viss storlek ska rapportera i sina rapporter fram över. Vissa regler som IFRS 15 har redan börjat få effekt, titta bara på påverkan i Raysearch Labratories. IFRS är tänkt att ersätta IAS (international accounting standards) för att det ska bli lättare att jämföra, följa upp och osv allt som finansiell redovisning har syfte att göra. Det roliga i denna historia är att IASB (International Accounting Standards Board) syfte med hela detta projekt var att harmonisera hur bolag över hela världen rapporterar, så att all finansiell information som presenteras ska kunna ses med samma ögon utan några justeringar. Tror du det hände? Hehe nej så klart inte... IFRS som används i hela världen förutom i USA där man ska använda US GAAP (United States Generally Accepted Accounting Standards) och där lyckades de inte komma överens om just operationella leasingavtal. I det stora hela så låter US GAAP det vara som det är och det rapporteras i noterna medans IFRS plockar in dessa leasingåtaganden på balansräkningen, vilket kommer så klart att få implikationer. Som exempel har Axfood sänkt sitt soliditetsmål till 20% som de senaste 10 åren har legat över 36 % och målet har varit i Axfood att hålla soliditeten i varje kvartal över 25 % soliditet.

Axfoods soliditet. Källa: Börsdata Så vi vet att detta kommer att påverka bolagen men hur kanske du frågar nu? Tur att IASB är en stark lobbyorganisation som förstår att man måste ge information hur detta kommer att påverka ett bolag. Låt oss börja med hur detta kommer att påverka resultaträkningen.

IFRS 16 påverkan på resultaträkningen. Källa: IASB Nu enligt IAS 17 så gör man en separation av finansiell leasing och operationell leasing, men enligt IFRS 16 kommer all leasing att hanteras likadant hädanefter. Idag enligt IAS 17 kommer alla kostnader att hamna på operating costs som att det är en vanlig kostnad, men nu när det ska hanteras som ett finansiell leasing och man tar upp kostnaden som avskrivning och ränta vilket kommer att kasta om marginalerna. EBITDA kommer att se bättre ut, skillnaden mellan EBITDA och EBIT kommer att skilja sig mycket mer än dom gör nu, men största skillnaden kommer nog komma i finansnettot där räntan för operationella leasing kommer att hamna. Vinst före skatt kommer att se likadant ut, men marginaler i EBIT och EBITDA kommer att skifta allt annat lika och hur mycket det är beror på hur mycket operationell leasing varje bolag har. Som inte är lätt att kolla upp om man inte har tillgång till en finansiell terminal som Reuters Eikon eller Bloomberg. Så vi vanliga döda måste göra grovjobbet själva. Men nu till hur detta kommer att påverka balansräkningen.

IFRS 16 påverkan på balansräkningen. Källa: IASB Här blir påverkan som störst och man förstår varför Axfood flaggar för att detta kommer att påverka bolagets skuldsättning. Idag så är all operationell leasing utanför balansräkningen och därför måste man göra justeringar själv för dessa åtaganden när man gör en analys. Detta kommer även att påverka på kassaflöde i bolagen. Då operationella leasingavtal kommer att hamna på balansräkningen kommer inte kassapåverkande in- och utbetalningar från dessa avtal hamna i kassaflödet för verksamheten utan de kommer att hamna i kassaflödet av finansieringsverksamheten istället. För varje betalning kommer att ses som en del amortering och en del ränta, så därför kommer bolagens operationella kassaflöde att bli större och finansieringsverksamhetens kassaflöde kommer att påverkas negativt. Det fria kassaflödet kommer inte att påverkas, men det kommer att bli omfördelningar mellan de olika kassaflödena. Här kan ni ser ett exempel hur resultat, balansräkning och kassaflödes påverkas.

Nu kommer alla dessa åtaganden att tas upp på både tillgångssidan och på skuldsidan. Hur kommer detta att påverka bolagens siffror?
Soliditeten kommer att gå ner och skuldsättningen kommer att gå upp för allt annat lika så ökar bara skulder och tillgångar, medans eget kapital kommer att förbli samma summa som förut. Så soliditet kommer att vara lägre, skuldsättning högre, andel kassa kommer att vara mindre osv. Så allt med annat lika kommer bolaget att se mer skuldsatt ut än förut.
Avkastning på olika kapital kommer att ändra sig. I med att det blir förändringar i både resultaträkningen och balansräkningen.
Avkastning på eget kapital (ROE) kommer att för bli samma för att eget kapital och vinsten kommer att vara samma.
Avkastning på tillgångar (ROA) kommer att ändras då tillgångar ökar men vinsten är fortfarande den samma så då kommer avkastning på tillgångar se likadan ut.
Avkastning på sysselsatt kapital (ROCE) kommer att ändras då både EBIT och sysselsatt kapital kommer att ändras. EBIT kommer att vara högre för att en del av det kostnader som i dag hamnar ovanför finansnetto kommer att hamna i finansnetto nu. Sysselsatt kapital (eget kapital + räntebärande skulder) kommer att bli större då räntebärande skulder blir större, men som sagt kommer inte eget kapital att ändras. Troligen kommer sysselsatt kapital att blir sämre då EBIT påverkan är mer ut smetat och räntebärande skulder kommer att hamna som en klump på balansräkningen.
Avkastning på investerat kapital (ROIC) kommer att på verkas också i både nämnaren och täljaren. NOPAT kommer att bli högre då en del av kostnaden som hamnar i dag ovanför EBITDA kommer att hamna i finansnettot istället. Investerat kapital (tillgångar-kassa) kommer så klart att påverkas då tillgångar blir högre men kassan stannar vid den summan de är. Så på samma sätt kommer ROIC påverkas som ROCE, på grund av NOPAT påverkas ut smetat medans investerat kapital kommer att påverkas direkt.
Marginaler kommer också påverkas för att kostnader som idag hamna över EBITDA kommer att bli ändrade om allt annat är lika.
Bruttomarginal kommer att vara samma.
EBITDA-marginalen kommer att vara högre, för att avskrivningar flyttas ner och räntekostnader flyttar ner.
EBIT-marginalen kommer att vara högre för att räntekostnader flyttas ner under EBIT.
EBT-marginalen kommer att vara samma.
Vinstmarginalen kommer att inte ändras alls.
I med att Operationella leasingavtal kommer att anses vara tillgångar och skulder.
Operationella kassaflödet kommer att bli högre
Finansieringsverksamhetens kassaflöde kommer inte att påverkas.
Investeringsverksamhetens kassaflöde kommer att påverkas negativt
Det fria kassaflöde (summan av ovan kassaflöden) kommer att vara den samma.
Detta är de effekter som jag vet kommer att hända pga IFRS 16. Men det som är kvar är hur detta kommer att påverka skillnaderna mellan bolag som använder IFRS och US GAAP i sin redovisning. Om du vill läsa med kan du läsa dessa rapporter och artiklar nedan. IFRS 16 - Effect analysis IFRS 16 - Project summary IFRS 16 - IFRS16 förklarning från IFRS IFRS 16 - Impact of lease capitalization on financial ratios of listed german companies Rolf Uwe Fülbier, Jorge Lirio Silva, & Marc Henrik Pferdehirt. Kan även tipsa om att kolla in PWCs sida om detta. Där har dom en rapport och även ett poddavsnitt där dom pratar om skillnader mellan IFRS och US GAAP. IFRS 16 - PWC IFRS vs US GAAP likheter och skillnader Poddavsnittet
[audio src="https://investacus.files.wordpress.com/2019/04/ifrs-and-us-gaap-similarities-and-differences.mp3"][/audio]
Jag hoppas att du är lite mer förberedd nu på rapporterna som kommer nästa vecka då detta kan göra stora skillnader för vissa bolag. Även skulle jag vilja tipsa om att följa Joachim Landström på twitter (@J_Landstroem) som har gjort en liten undersökning själv för att se hur detta påverkar bolagens siffror. Glad påsk på er alla och hoppas ni är utvilade till nästa veckas rapporter. Investacus Saverajus