En genomgång av laxbolagen
Har gjort en genomgång av alla laxbolag på börsen för att alla har sina egna favoriter och det är väldigt mycket diskussion om vilket bolag som är bäst och vad som skiljer dem åt. Det har jag försökt göra en genomgång av alla bolag rent operationellt och deras nyckeltal, jag hoppas att kunna ta fram den bästa om det är möjligt. Annars vill jag uppmärksamma deras skillnader och belysa risker och möjligheter i varje företag.
Har nedan gjort en snabb summering av bolag som jag kommer att gå igenom, längre ner men för att ge en snabb överblick av bolagens lönsamhet och tillväxt så kan du se nedan.
Några nyckeltal i tabellen som är värt att notera:
ROE sticker Norway Royal Salmon ut med sina 48,27 %
Grieg Seafood har högst return on capital employed, allstå har de högst avkastning på sysselsatt kapital.
Bakkafrost sticker ut med en EBIT-marginal på med än 8 procentenheter ifrån närmaste konkurrent.
Vinsttillväxten är imponerande i alla främst Grieg Seafood och Bakkafrost, men av olika orsaker. Griegs vinsttillväxt på 10 653 %, kommer från låga nivåer och utvecklas längre ner angående det. Bakkafrost är den enda som har en vinsttillväxt lägre än 100 %, vilket kommer att utvecklas ytterligare senare i texten.
Omsättningstillväxten är lite mer lik över hela branschen, Grieg sticker ut här igen med 42 % tillväxt.
Bolag ROE ROCE EBIT-margin Vinsttillväxt Oms.tillväxt SalMar 39,68% 22,86% 26,93% 134,85% 23,25% Grieg Seafood 36,89% 32,81% 25,49% 10653,18% 42,37% Bakkafrost 37,73% 23,19% 36,37% 54,85% 5,28% Leröy Seafood 23,93% 20,60% 24,98% 173,30% 28,39% Austevoll Seafood 9,03% 9,89% 15,40% 127,75% 23,82% Marine Harvest 26,16% 25,03% 28,24% 237,37% 11,55% Norway Royal Salmon 48,27% 23,24% 15,16% 330,25% 31,58%
Vill bara säga att jag har hållt på med detta inlägg länge och därför kan vissa siffror vara lite ouppdaterade.
De jag kommer att ta i analysera är vart de har sina fiskodlingar, EBIT/kg, vad för sorts fisk de skördar, hur länge de har varit operationella och om de har haft några epidemier i sina odlingar.
Nedan kan du se medelpriset för lax. Vilket har varit en bidragande orsak till Lax/fiskbolagens uppgångar de senaste året.
Laxbolagen har onekligen gått bra jämfört med övriga Oslo-börsen på 3 års sikt, men det ser även ut så på längre sikt. Största orsaken är en alg-epidemi som slog ut nästan hela chilenska marknaden, men den är på gång igen för att marknaden har konsoliderat och för att laxpriset är så högt just nu. En stagnation eller sättning i priset kan komma i när tid men i det långa loppet tror jag på lax som råvara kommer att konsumeras mer och mer. Då det är ett bättre alternativ än vad rött kött är samtidigt som det har väldigt många positiva hälsoeffekter.
global supply picNRS
SalMar
Operativa i Norge, Island, Skottland, Korea, Japan and Vietnam.
EBIT/kg: 53,30
Vilken sorts fisk: Lax
Har funnits sen: 1991
Epidemier: Mars 2016.
Kommentar angående lax-lus problemet: SalMar’s goal is for its Central Norway segment to be able to delouse 80 per cent of it`s standing biomass within a period of 10-14 days.
Leröy Seafood
Operativa i Norge och Skottland.
Leröy håller inte endast på med uppfödning av Lax utan också håller de på med vildfiske genom bolaget Havsfisk.
EBIT/kg: 38,06
Vilken sorts fisk: Lax, skaldjur, Whitefish och Torsk.
Har funnits sen 1939 som bolaget Leröy, deras verksamhet kan kopplas så långt tillbaka som sent 1800-tal.
Epidemier: kunde inte hitta några.
Bakkafrost
Operativa på Färöarna.
EBIT/kg: 97,15 DKK/kg
Vilken sorts fisk: Lax.
Har funnits sen: 1968 (1979 börja de med att föda upp fisk)
Epidemier: Februari 2014 (Misstänkta epidemier Juli 2016 & Januari 2017)
https://dsrqhvon5mja8.cloudfront.net/media/1542/bakkafrost-presentation-cmd-7-june-2016.pdf
Grieg Seafood
Operativa i Norge, Storbritannien och Kanada.
EBIT/kg: 38,45.
Vilken sorts fisk: Atlantlax
Har funnits sen 1992.
Epidemier: Hitta inga (Misstänkt Januari 2017)
Austevoll Seafood
Operativa i Norge, Storbritannien, Chile, Peru och Nordatlanten.
EBIT/kg: Är inte applicerbart för att Austevoll är mer av ett konglomerat/investmentbolag inom fiskeindustrin och för att det är alldeles för stor variation av sortens fisk.
Vilken sorts fisk: Lax, Torsk, Taggmakrill, Ansjovis och Whitefish. Via odling och pelagiskt fiske (öppet hav fiske).
Har funnits sen 1981.
Epidemier: hitta inga.
Marine Harvest
Operativa i Norge, Storbritannien, Chile, Kanada, Färöarna och Island.
EBIT/kg: 43,34
Vilken sorts fisk: Lax.
Har funnits sen 1964.
Epidemier: November 2016 (Misstänkt epidemi mars 2017)
http://donstaniford.typepad.com/my-blog/2013/02/marine-harvests-.html
Norway Royal Salmon
Operativa i Norge.
EBIT/kg: 41,86
Vilken sorts fisk: Lax.
Har funnits sen 1992.
Epidemier: 2015 (Link).
Nyckelvärden för bolagen.
Grieg har till synes enorm tillväxt, men tror det mest beror på Griegs oregelbundna resultat. Se nedan.
Antal ton skördad lax taget från Bakkafrosts årsredovisning 2016.
Slutsats
Det är stor skillnad mellan bolagens storlek, i vilka länder de har sina fiske odlingar, vad för fisk de odlar, vart de kommer ifrån och vad de har haft för möjligheter. Austevoll är mer av ett investmentbolag inom fiskeindustrin, därför kommer jag inte diskutera Austevoll nå mer. Men jag kan säga att om man vill ha ett bolag med den största diversifieringen, men även får tillgång till bolag som håller på med öppet havsfiske. Dock skulle jag säga att det är mer risker i öppet havsfiske, så som överfiske m.m.
Det bolag med störst operationell diversifiering enligt land är i ordningen; Marine Harvest, SalMar, Grieg, Leröy, Norway Royal Salmon and Bakkafrost. Värt att notera är att Bakkafrost har en hög operationell lönsamhet om man kollar på nyckeltalen jämfört med resten av laxbolagen, det är på grund av deras vatten som ligger precis i golfströmmen som gör att temperaturen i deras odlingar inte är höga. Men har också en begränsning i att de finns inte så mycket mer ställen på Färöarna att installera sina odlingar.
Omsättningsvis ligger de i ordningen (minskade ordning): Marine Harvest, Austevoll, Leröy, SalMar, Grieg, Norway Royal Salmon och Bakkafrost.
Tillväxtmässigt ser det ut så här 2016 jämfört med 2015.
Epidemimässigt har typ alla bolag bara haft en epidemi, men några har misstänkta epidemier. Många visar på att de har resurser att sätta in för att kunna hantera eventuella epidemier och de laxlöss som alla pratar om i laxbranschen. SalMar kan till exempel sätta in en rensning av laxlöss i 80 % av deras odlingar kan ske inom loppet av 2 veckor.
Överlag tycker jag alla bolag ser intressanta ut och man får välja att kanske betala ett litet högre P/E för storleken eller diversifiering. Men jag skulle personligen inte köpa Marine Harvest pga värderingen i P/E jämfört med de andra bolagen. Grieg och Norway Royal Salmon ser väldigt attraktiva ut och har potential till att växa ytterligare, dock så kan de behöva ta sig utanför Norge gränser för att göra det pga Norges strikta restriktioner i att ge ut fiskodlingslicenser. Bakkafrost har sifforna rätt men jag har svårt att se hur mycket mer de kan växa på Färöarna, det kommer minst innebära en marginalminskning. SalMar äger jag själv och gillar vad jag ser, de verkar ha bra siffror och deras operationella diversifiering är god. Värderingsmässigt ser Leröy och Norway Royal Salmon mest attraktiva ut, men räknar man in lönsamheten så är Norway Royal Salmon den som står ut. Om man tar i beräkning operationell diversifiering, lönsamhet och P/E så skulle jag säga att SalMar är vinnaren (risk för att vara partisk här)
Bra sidor att ha koll på
Disclaimer: Som nämnt äger jag aktier i SalMar.